Günışığı Psikodrama Atölyeleri 2019-2020

Blog
21/08/2021
Güncel Duyurular

Günışığı Psikodrama Atölyeleri 2019-2020

Psikodrama insana hayatı nasıl yaşayacağını, ceza çektirmeden öğreten bir laboratuardır. 
Zerka Moreno

 

Gücünü, spontanlık, yaratıcılık ve eylem üçlüsünden alan psikodrama bize, gerçeğin oyun yoluyla keşfini öğretir. Psikodramada oyun, rol kuramına  dayalı olarak gerçekleşen ve eylem içgörüsü kazandırmak yoluyla etkili olan bir teknikler bütünüdür. Grubun yardımcı bilinçdışı, köklerimizi aldığımız ortak bilinçdışının temsilcisi olarak oyuna zemin oluşturan zengin bir maden yatağı gibi oradadır. Oyun ve eylem teknikleri sayesinde kişiler hem öznel öykülerini hem de kollektif bilinçdışının mirası olan ortak öykülerini keşfederler.  Çoğu zaman, oyundan sonraki gerçeklik, oyundan öncekiyle aynı değildir. Psikodrama, gerçeğin bildiğimizden çok daha fazla olduğunu çarpıcı bir biçimde gösterir. 

Jacob Levi Moreno tarafından geliştirilen ve insanlar arasındaki yakınlığa, bağlara, çekim ve itimlere dair pek çok ilişkisel bilgiyi çalışmayı sağlayan Sosyometri çatısı altındaki eylem metodlarından biri olan Psikodrama, aynı zamanda bir grup psikoterapisi yöntemidir. Klasik yöntemlerden farkı, içerdiği pek çok oyun tekniği sayesinde bizi, sözlü anlatının ötesine geçirmesi ve kendi gerçeklerimizle güvenli bir biçimde karşılaştırmasıdır. Psikodramada gerekli eğitimlerden geçmiş olan lider, deneyimine ve etik çerçevesine dayanarak grubu yapılandırır ve güven içinde çalışmasını sağlar. Bu sayede üyeler, psikodramanın son derece sistematik tekniklerini öğrenerek ve kullanarak hayatlarına ait her türlü konuyu zaman ve mekandan bağımsız olarak sahnede canlandırabilir,  kendi gerçekleriyle buluşabilir ve de grubun güvenli, aynı zamanda da yaratıcılığa elverişli kozası içinde spontan, onarıcı, şifalandırıcı bir yol katedebilirler. En önemlisi, psikodrama sahnesine özgü anda oluşan derin idrak, keşif  ve eylem cesareti sayesinde kazanımlarını zaman kaybetmeden hayatlarına taşıyabilirler. Psikodrama, doğduğumuzda varolan ancak zamanla körelen spontanlığımızın ve hayatın dar geçitlerinde tıkanan yaratıcılığımızın önünün açılmasını sağlayan, bizi canlandırarak geliştiren eşsiz bir psikoterapi yöntemidir.

Dr. Psk. Psikodramatist Yeşim Türköz tarafından yetişkinlere yönelik olarak tema odaklı psikodrama atölye çalışmaları yapılmaktadır. 

Çalışma konuları: 

Kişilerarası seçimler ve Örüntüler

Grubun Amacı: Gruptaki sosyometrik seçimler ve sosyal atomlar üzerinden dış dünyadaki kişilerarası ağlarımızı ve bu ağlar içinde kendi yerimizi keşfetmek, tekrarlayan seçimlerin ve örüntülerin farkına varmak.

Masallar Mitler ve Ben

Grubun Amacı: Farkında olarak ya da olmayarak içinden geçmekte olduğumuz gerek evrensel gerekse kültürel hikayelerdeki ögeler ve kahramanları ortak bilinçdışımızda nasıl taşıdığımızı ve öznel hayatımızda nelere dönüştürdüğümüzü araştırmak. Şifanın sosyokültürel ve sosyometrik kaynaklarını keşfetmek.  

Büyü Dükkanı: Hayatta en çok istediğiniz şey, hayattan alabileceğiniz en iyi şey midir?

Grubun Amacı: Bir psikodrama klasiği olan büyü dükkanını sahnede yaratmak, içinde farklı roller almak, istekleri ve bedelleri keşfetmek, hayata büyü dükkanından bakmak ve oradan belki en çok istediğiniz değil ama alabileceğiniz en iyi  şeyi alarak çıkmak… Bu atölyede, büyü dükkanı tekniğinin bambaşka ve tamamen özgün uygulanış biçimlerini deneyimleyecek, yaratıcılık ve spontanlığın sınırlarını zorlayacaksınız.

Soyağacımın Kadınları ve Ben 

Grubun Amacı: Kişisel tarihimiz içindeki nesillerarası kadınlık zincirinde kendi halkamızı ve bağlı olduğu halkaları keşfetmek... Kadın cinsel kimliğimiz, rollerimiz ve cinselliğimizin hangi psikogenetik mirasları içinde barındırdığını anlamak... Nelerin taşıyıcısı olmak istemediğimize karar vermek...

Atölyelere başvurmak isteyen adayların online olarak başvuru formu doldurması gerekmektedir. Online başvuruda bulunan adaylar, detaylar ile ilgili bilgiyi aşağıda verilen telefon numaralarından alabilirler. 

Bireysel Başvuru formu için tıklayınız

Çiftlerle Psikodrama

Grubun Amacı: Çiftlerin ilişkide uyum, yakınlık, sınırlar, roller, empati ve yaratıcılık boyutlarında nerede olduklarına bakarak ihtiyaçları olan gelişimi keşfetmeleri… Bunu gerçekleştirmek için çiftlerin ortak bir çalışma içinde birbirlerine hem dayanak hem de ayna olmalarına olanak veren çok özel ve özgün teknikler kullanılacaktır.

Kimler başvurabilir?

En az 6 aydır birlikte olan ve ilişkilerine devam etmek isteyen; evli / birlikte yaşayan veya birlikte yaşama hazırlanan yetişkin çiftler başvurabilir.

Katılımcı sayısı:  Minimum 4, maksimum 6 çift

Atölyelere başvurmak isteyen adayların online olarak başvuru formu doldurması gerekmektedir. Online başvuruda bulunan adaylar, detaylar ile ilgili bilgiyi aşağıda verilen telefon numaralarından alabilirler. 

Çiftlerle Psikodrama Başvuru formu için tıklayınız

Adayların gruba katılımı, grup lideri ile yapacakları ön görüşme sonucunda kesinleşir.  Gruba kabul için başvuru sırası ve öngörüşme sonuçları önemlidir. 

GÜNIŞIĞI PSİKODRAMA ENSTİTÜSÜ

West Gate Residence

Dumlupınar Bulvarı No: 391 

A Blok, Kat:23, Daire: 208

Konutkent 

Çankaya / Ankara

İletişim:  0(312)446 4033

              0(533)735 2051

              0(534)648 4448